Bellaterra aprova un pressupost de 820.000 euros pel 2018

L'aprovació arriba mentre les negociacions per un nou conveni estan "aturades" per l'alcalde
La partida més gran es destinarà a un projecte pel Camí Antic de Sant Cugat
La partida més gran es destinarà a un projecte pel Camí Antic de Sant Cugat | G. Maps

 

 

  

  

Les negociacions que haurien de donar llum verda a un nou conveni per Bellaterra continuen aturades des del mes de novembre passat. El govern de Cerdanyola, format per Compromís per Cerdanyola (CompromísxC) acusa al president de l'Entitat Menor Descentralitzada (EMD) de Bellaterra de "deslleialtat institucional". El motiu, una reunió de seguretat oberta al públic on hi van assistir la regidora de Seguretat Ciutadana, Contxi Haro, la regidora de Relacions Institucionals amb Bellaterra, Laura Benseny, i representants de la Policia Local i Mossos d'Esquadra. 

  

  

  

Tanmateix, l'última Junta de Veïns - l'equivalent al Ple Municipal d'un Ajuntament - va aprovar el que serà el pressupost de Bellaterra pel 2018, el 17 de gener, amb un import de poc més de 820.000 €, concretament 821.171,78 €. Pel president de l'EMD, Ramon Andreu (Gent per Bellaterra), es tracta d'una "continuació del pressupost que ja van aprovar pel 2017, traspassant una sèrie d'inversions que finalment l'any passat no es van executar". Pels grups de l'oposició, ERC i Convergència, es tracta d'uns comptes pitjors que el 2017, perquè "hi ha una reducció de despesa important" i "centren el seu esforç d'inversió en un projecte del qual no en tenen massa detalls". Es tracta de diferents inversions al Camí Antic de Sant Cugat, via que travessa Bellaterra per la part de dalt, i que té una afectació de 7 metres per vorera que perjudica als veïns.  

  

  

El vocal de Convergència, Jordi Macarulla, també va destacar els 75.500 € pressupostats per la Festa Major, pels quals va demanar obtenir "més rendibilitat" i destacar la pujada notable de la partida en elements de mobilitat. Un pressupost pel qual, segons el vocal d'ERC, Quim Oltra, "la oposició ens hem de felicitar perquè, dels tres que he viscut jo, és el primer que em trameten correctament". Un pas endavant, segons Oltra, "si volem ser una administració seriosa i tenim aspiracions a esdevenir un municipi en un futur". Malgrat les felicitacions, també pert part del president de l'EMD cap a la "feina voluntària dels vocals", el pressupost es va aprovar amb els vots en contra d'ERC i Convergència i el vot a favor del partit amb majoria absoluta al barri, Gent per Bellaterra (GxB).


Reclamen 171.000 € a l'Ajuntament

  

Aprovat amb el vot unànime dels tres partits bellaterrencs, l'EMD reclamarà a l'Ajuntament de Cerdanyola el pagament d'un deute de 40.000 € - pel qual les administracions han estat embrancades en processos judicials - i un altre amb un import de 131.000 € que, segons l'EMD, l'Ajuntament ha deixat de pagar. El primer i de menys quantitat ja ha tingut una sentència i el magistrat ha conclòs que l'administració els hauria d'abonar. El vocal de Convergència, Jordi Macarulla, es va mostrar "estranyat" que l'Ajuntament "hagi deixat de pagar sense cap motiu" els altres 131.000 €. 

  

  

Ja en l'apartat de mocions es va aprovar una moció d'ERC-AM que vol reduir la circulació de vehiclespesants al Camí Antic de Sant Cugat mitjançant, potser, un llum de gàlib. Oltra (ERC) va explicar que el trànsit a la zona s'ha incrementat des que la pilona està abaixada com a mesura cautelar pel jutge. Aquesta no va deixar passar vehicles d'emergència quan estava aixecada i és per això que ERC Cerdanyola ho va denunciar. Tensi Torrecilla, vocal de GxB va demanar al vocal d'ERC que ERC Cerdanyola retirés la denúncia, afirmació per la qual Oltra va expressar que no tenia marge de maniobra. El vocal va expressar que no coincidia amb ERC Cerdanyola en aquesta qüestió, que ja els hi havia dit, però que "tenen tot el dret a presentar una denúncia perquè la pilona no va deixar passar a un vehicle d'emergència", element d'inseguretat.

 

La moció es va aprovar per unanimitat i la regidora Laura Benseny va posar a disposició els serveis jurídics i tècnics de l'Ajuntament per estudiar alternatives. Per unanimitat també es va aprovar la segona moció d'ERC que proposava adequar els accessos a la seu de l'EMD de Bellaterra per a fer-los més accesibles a la gent gran. 


L'inici d'una reconciliació?

 

Finalment la Junta de Veïns va debatre sobre una moció presentada pel grup de Convergència per "recuperar el diàleg institucional", que volia desbloquejar l'estancament de les negociacions del nou conveni entre EMD i Ajuntament. 

 

La regidora Benseny va explicar que el 17 de gener ambdós administracions s'havien reunit i que "esperaven tenir una resposta de l'EMD aviat" perquè, segons ha dit "abans de continuar amb les negociacions, cal mirar en retrospectiva els últims mesos i corregir errors del passat".

 

El president de l'EMD, Ramon Andreu va disculpar-se davant Haro i Benseny, ja que "podria haver estat millor moderador durant la passada reunió de seguretat", al que la regidora va respondre que les disculpes no havien de ser "personals" sinó "institucionals”. També va demanar que s'abandoni "el discurs contra l'Ajuntament que ha instaurat Gent per Bellaterra” en qüestions com el centre mèdic, per exemple, i recordar que Ramon Andreu "només ha anat a 2 plens durant l’any 2017 i 4 durant el 2016". Aquests es fan amb periodicitat mensual. 

 

Per la seva banda, Miquel Vázquez, vocal de GxB va expressar que està a favor del diàleg institucional i matitzar: "jo crec que el diàleg ha començat avui mateix". 

 

 

 Comentaris

envia el comentari