Els Amics de Sant Pau del Riu-Sec avisen d'un alarmant deteriorament en l'església romànica

L'entitat bellaterrenca ha presentat una queixa al Síndic de Greuges de Sabadell
L'ermita amb el polígon Sant Pau i l'Ikea, al final
L'ermita amb el polígon Sant Pau i l'Ikea, al final | Cedida

 

  

  

L'associació Amics de Sant Pau del Riu-Sec ha fet una queixa al Síndic de Greuges de Sabadell per denunciar el "greu deteriorament a l'àrea on actualment està situat el polígon comercial Sant Pau", entre Bellaterra, Badia i Sabadell.

  

  

Pròxim a la "zona de l'Ikea" hi ha l'Església Romànica Sant Pau del Riu Sec, amb l'edifici de la sagristia annexa, ambdues parcialment restaurades. El complex està situat dintre del terme municipal de Sabadell i pertany eclesiàsticament a la parròquia de La Puríssima de Sabadell.

  

  

A més, segons l'entitat, "l'església està construïda sobre una antiga vil·la romana, de fet dues vil·les successives, que indica la importància històrica d'aquesta àrea". Tot i la rellevància arqueològica que afirmen que té l'edifici, l'entitat sosté que l'Ajuntament de Sabadell no ha complert amb el seu compromís de "vetllar per la seva conservació, obertura al públic i desenvolupar un pla de recuperació arqueològica aprovat en el seu dia pel ple de l'Ajuntament".

 

El complex de Sant Pau del Riu Sec va patir actes vandàlics greus el 2016, no hi arriba llum elèctrica i té un sistema d'alarma "dubtós", segons els membres de l'associació, "no connectat a cap empresa de seguretat o a la Guàrdia Urbana". L'entitat també denúncia que no ha obtingut resposta a la seva sol·licitud d'entrevista amb l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, que van demanar el maig de 2017. 

 

Els rastres dels actes vandàlics patits el 2016
Els rastres dels actes vandàlics patits el 2016 | Cedida

 


Què és Amics de Sant Pau del Riu Sec?


Un grup de veïns i altres simpatitzants vàren crear fa tres anys entitat, "Amics de Sant Pau del Riu Sec", que té com a finalitat bàsica, fer estimar Sant Pau de Riu-sec. L'entitat compta amb més de 350socis i està inscrita com associació cultural a l'Ajuntament de Sabadell, a l'EMD de Bellaterra, l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, Badia del Vallès i properament a Barberà i Sant Quirze del Vallès. Amics de Sant Pau de Riu-sec porta a terme nombroses activitats culturals, conferències, concursos i exposicions fotogràfiques i un aplec i mostra d'entitats anual.


A part de l'Aplec i Mostrad'Entitats, conferències, i altres activitats citades prèviament, han preparat un pla d'accessibilitat per a vianants i bicicletes al complex de Sant Pau de Riu-sec, un programa educatiu amb diversos materials que seria complementat amb l'obertura d'un centre d'interpretació a la sagristia de Sant Pau de Riu-sec o la creació d'un parc temàtic arqueològic, etc.

 

L'ermita sencera el 2015
L'ermita sencera el 2015 | Ricard Ballo

 
Comentaris

envia el comentari